Altijd iets extra’s bij je bestelling
3 – 5 dagen levertijd, mits op voorraad
Achteraf betalen
Gratis cadeau service
Goedgekeurd door Webwinkelkeur

Borduren wordt tegenwoordig weer helemaal herontdekt. In veel winkels vind je dan ook borduurpakketjes, waarmee je zelf gemakkelijk deze hobby eens uit kan proberen. Zelfs als je niet precies weet wat het is, kunnen de gekleurde garen en vrolijke patroontjes je aandacht trekken. Kijk maar eens rond op internet en zie of je het dan nog kan weerstaan! Maar waar komt deze bezigheid nou vandaan? Je weet misschien wel wat borduren is in het algemeen. Dit zijn vijf dingen die je daarentegen wellicht nog niet weet…

1: Een eeuwenoude kunst

Borduren wordt vaak al geassocieerd met de tijd van onze ouders of grootouders, maar het gaat al zoveel verder terug. De kunst is al eeuwenoud! Vroeger maakten mensen al naalden van onder andere botten en werden garen gemaakt van bijvoorbeeld plantaardige of dierlijke materialen. Er zijn zelfs stukken borduurwerk gevonden die duizenden jaren oud zijn!

2: Borduren? Klasse!

Vroeger werd borduursel zelfs geassocieerd met iemands status. Zo droegen de mensen van de hogere sociale klasse kleding met borduursels, omdat het stond voor rijkdom. Gelukkig is dit tegenwoordig niet meer het geval. Iedereen die het wil kan borduursels op zijn of haar kleding dragen. Vandaag de dag is het gewoon een kwestie van persoonlijke smaak.

3: Hip, hip, hoera!

Over smaak gesproken, borduursels zijn helemaal niet passé: ze zijn juist weer helemaal in stijl. Veel bekende merken en mensen zijn er dol op. Zo werken designers als Gucci en Marc Jacobs er graag mee. Veel bekende mensen dragen dus ook kleding die geborduurd is. Duur doen? Helemaal niet nodig! Probeer het zelf eens uit. Het kost dan wel tijd, maar op den duur kun je je eigen, originele borduurpatronen dragen.

4: Borduren is niet alleen een handwerkje

Vroeger werd borduren natuurlijk alleen met de hand gedaan, maar daar kwam in de zeventiende eeuwen verandering in. Toen kwamen er machines die de handarbeid ook konden uitvoeren. Hierdoor is het sindsdien mogelijk om veel sneller te borduren. Medewerkers leggen dan wel de stof klaar en maken de naalden in orde, maar machines kunnen vandaag de dag hele patronen maken.

5: Verdwaald? Zo kies je je naald!

Veel mensen hebben wel een naald in huis, dus dan kan je zo één pakken voor het borduren… toch? Of je vliegt even de winkel in en pakt de eerste en de beste naald die je kunt vinden? Helaas, dat is niet aan te raden. Het kiezen van de juiste naald kan je namelijk een hoop ondersteunen tijdens het borduren. Als je een stof gebruikt die kleine openingen heeft, is een scherpe punt het handigst. Daarentegen kun je, wanneer je met linnen werkt, beter een stompe naald gebruiken. Dan heb je ook nog de bolletjesnaald, die inmiddels zeer populair is. Door dit soort weetjes, gaat het borduren nog soepeler.

Over Ikborduur.nl

Het leuke van borduren is dat hoe langer je het doet, des te meer je erover te weten komt. Na dertig jaar lang met veel plezier te borduren, weet ik er een heleboel over. En van elkaar leer je nog het meest. Daarom kun je in de Ik Borduur Community met andere liefhebbers van de hobby naar hart en lust leuke weetjes over borduren delen en te weten komen.

Nancy Peter

Geef een reactie

Gerelateerde berichten